Boeken

Christopher De Vinck schreef in de VS een stuk in de krant over zijn herinneringen aan opgroeien in een huis waarin ook zijn broer Oliver aanwezig was – een broer die niet kon zien, niet kon praten, niet kon zitten of lopen. Naar aanleiding van de vele reacties schreef hij een boek:

Paulien_Rienk_ongeveer1977

Twee kinderboeken geschreven vanuit het perspectief van een zus van een meisje/jongen met EMB (beide naar mijn weten alleen tweedehands te vinden, bv. via www.boekwinkeltjes.nl):

  • Mijn zus is een flussemus. Syl van Duyn, Van Goor (2002)
  • Mikko, mijn stoere broer. Hijltje Vink, De Banier (2003)

 

Te bestellen bij de BOSK (webshop thema meervoudig complex gehandicapt):

  • Spreekbeurt. Kinderboekje over Taco die ernstig meervoudig gehandicapt is en zijn broer Oscar die een spreekbeurt over hem houdt. (BOSK Kinderboekjes, 2009)
  • Mijn zus heet Hannah. DVD. “Hannah kan wel vertellen wat ze wil, maar je moet haar goed kennen om te begrijpen wat ze aan het vertellen is” zegt de 10-jarige Marte, over haar 11-jarige, ernstig meervoudig gehandicapte zus Hannah. Marte ziet aan Hannah’s gedrag wat ze wil, ze begrijpt de betekenis van geluiden en gelaatsuitdrukkingen van haar zus. Marte heeft geen problemen met de ernstige beperkingen van haar zus, al vindt ze het wel ‘onhandig’.  (Klik hier voor een uitgebreidere omschrijving op de website van de BOSK)

Anjet van Dijken interviewde in 2011 en 2012 kinderen en volwassenen die een broer of zus hebben met een beperking (ongeacht wat). Zij startte in oktober 2012 een Facebook-pagina ‘Broer&Zus’, en ze schreef een Broers- en zussenboek dat in september 2013 is uitgekomen.

Mocht je nog andere boeken weten die geschreven zijn door mensen met een broer of zus met EMB, of bijvoorbeeld blogs, dan hoor ik het graag via een mailbericht aan paulien@broerzusEMB.nl en dan zet ik ze in het bovenstaande lijstje.