Deze website

Rienk en Paulien in 2000Mijn naam is Paulien Rijkhoek en ik heb/had een zes jaar oudere broer met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) en met wie ik mij diep verbonden voel. Hij is geboren in 1962 en overleden in 2010.

Ik was benieuwd hoe andere volwassenen hun leven met zo’n broer of zus ervaren, en daar kon ik anno 2012 nog niet zoveel over vinden. Toch was ik niet de enige die zich afvroeg hoe anderen het vinden om een gehandicapte broer of zus te hebben – er is nu meer beschikbaar: in september 2013 zijn bijvoorbeeld het Broers- en zussenboek en de documentairefilm 7xMartijn uitgekomen. Inmiddels zijn er ook een paar weblogs en een column in Lotje&Co, een tijdschrift voor gezinnen met een zorgintensief kind.

Piodoor-2015 - logo 150x150

Onderzoek – Zelf was ik in 2012 bij de Universiteit voor Humanistiek gestart met het uitwerken van een onderzoeksproject rond de ervaringen van mensen met een broer of zus met EMB, om die ervaringen ook een plaats te geven in de academische wereld. Deze website heb ik begin 2013 opgezet.

Mijn onderzoek was levensbeschouwelijk: ik was benieuwd wat iemand belangrijk vindt in zijn/haar leven, welke keuzes hij/zij daardoor heeft gemaakt, en of/hoe die broer of zus met EMB daar een rol in heeft gespeeld. Ik was ook benieuwd wat die broer of zus met EMB betekent voor de brus (broer of zus) die ik mocht interviewen. Maar het liep allemaal niet zoals ik het in mijn hoofd had en in de zomer van 2014 heb ik afscheid genomen van de UvH.

Header-groene-chrysant-1000pxw-feller